MAY 5, 2018: FORUMS WILL SHUT DOWN SHORTLY- NO NEW MEMBERS ACCEPTED
Not signed in (Sign In or Register for the Forums)
 • Quick Jump

  •       

 
Welcome Guest!
Want to take part in these discussions? If you have an account, sign in now.
If you don't have an account, apply for one now.
 1.  
  NLBorrelKoning
   
  NIEUWSBRIEF VOOR NEDERLANDERS IN ZAMBIA

  Maart 2010

  Nederlandse-Vrijdag-Middag-Avond-Borrel
  Nederlandse Taal School zoekt leerkracht(en)
  Publicatie: 'The Bush Burnt, The Stones Remain: Female initiation rites in urban Zambia'
  Wat doen.... Ans en Thomas Bierlaagh in Zambia?
  Huishoudelijke mededelingen


  “Nederlandse-Vrijdag-Middag-Avond-Borrel”  Komende vrijdag is het weer de maandelijkse borrel – altijd op de eerste vrijdag van de maand met een diversiteit aan mensen, jong en oud, zowel doorgewinterde als nieuwe Nederlanders.

  Wanneer: Vrijdag 5 Maart 2010

  Waar: Polo Grill (tegenover ISL - International School of Lusaka)

  Hoe laat: Vanaf 18:00 uur

  Wie: Alle Nederlanders die zin hebben in een vrijdag middag borrel. (Op eigen kosten)

  Waarom: GEZELLIG!!!  Enkele hapjes worden beschikbaar gesteld door het management van de Polo Grill.  Deze maand speciale aandacht voor René Lourens die vorige maand heeft beloofd komende borrel zonder snor te verschijnen!!  De Nederlandse Taal School zoekt Leerkracht(en)  Op de Nederlandse Taal School in Lusaka wordt aan Nederlandstalige kinderen drie uur per week les gegeven in taal en cultuur. De school heeft momenteel 42 leerlingen in de leeftijd van 4 tot en met 16 jaar.

  Helaas gaat de huidige directeur/leerkracht Esther Plag ons aan het eind van dit schooljaar verlaten. Het bestuur is daarom per 1 augustus op zoek naar een nieuwe gediplomeerde en ervaren leerkracht. Mochten jullie iemand weten die enthousiast is voor deze functie, dan is de vacature te vinden op http://www.stichtingnob.nl/page.jsp?id=4449952. De sluitingsdatum is 1 maart 2010.

  De school is de afgelopen jaren bijgestaan door Carmen Smulders en Pier Goudappel. Beiden gaan Zambia verlaten. We zijn daarom tevens per direct op zoek naar leerkrachten en klassenassistenten die de nieuwe directeur/leerkracht kunnen helpen. Voor klassenassistent is ervaring niet vereist.

  Graag willen wij mensen wijzen op de Digi PABO cursus van 15 maanden van de Stichting Nederlands Onderwijs Buitenland (NOB) en de Hogeschool INHolland. De cursus is speciaal ontwikkeld voor toekomstige leerkrachten van Nederlandse taalscholen in het buitenland. De cursus biedt is een uitstekende gelegenheid om je op afstand te specialiseren in een fascinerend en dankbaar beroep waar je wereldwijd mee aan de slag kunt. Inschrijving kan tot 15 maart 2010.

  Voor meer informatie over de vacature, de klassensassistentie of de cursus kun je contact opnemen met Nanette Deunk, voorzitter NTSL, tel 0977-308212, n_deunk@yahoo.co.uk  'The Bush Burnt, The Stones Remain: Female initiation rites in urban Zambia'  Het boek 'The Bush Burnt, The Stones Remain: Female initiation rites in urban Zambia', geschreven door Thera Rasing, is nu te koop bij Bookworld.

  Het boek gaat over initiatieriten en huwelijksceremonies van meisjes in de Copperbelt (voornamelijk Bemba), Luapula, Northern en Eastern Province. Deze riten en ceremonies worden beschreven en uitgelegd, en geplaatst in een uitgebreide historische context, tegen een achtergrond van het hedendaags verstedelijkte, moderne, christelijk en katholiek Zambia.  Wat doen.... Ans en Thomas Bierlaagh in Zambia?  Op 2 januari kwamen we in alle vroegte aan op het vliegveld van Lusaka. De vrijdag daarna hadden we onze eerste ontmoeting met landgenoten in De Polo grill en met name met de hoofdredactrice van de ‘Nieuwsbrief’. Dit stukje is het gevolg van die ontmoeting.

  Wij zijn Ans en Thomas Bierlaagh en we werken als vrijwilliger voor het Lusaka Health Institute. Dit is een school voor verpleegkundigen. Ans werkt daar als docente verpleegkundige vaardigheden en ik als onderwijs adviseur met als taak advies uit te brengen over mogelijke verbeteringen in de onderwijsmethoden en ze vervolgens te helpen invoeren.

  Het school gebouw is een omgebouwde villa en staat op een ommuurd terrein. Op dat terrein staat ook ons huis en een aantal woningen voor de interne leerlingen.

  We zijn sinds een jaar met pensioen en hebben altijd in de gezondheidszorg en in het gezondheidzorg onderwijs gewerkt. Ons pensioen en onze ervaringen gaven ons de mogelijkheid om hier als vrijwilliger te werken. Dat het Zambia is geworden is het gevolg van een aantal toevalligheden.

  Dit stukje gaat vooral over wennen. Veel mensen die we nu ontmoet hebben wonen hier al lang, maar zullen zich hun begin tijd ook nog wel herinneren.

  Waar moesten we zo al aan wennen. Om te beginnen het weer. We verlieten Nederland toen daar sneeuw lag en we moesten zo’n 35 graden overbruggen. We hebben daar weinig last van gehad en we vonden die warmte heerlijk. De enorme plensbuien is een ander verhaal. Gelukkig zijn we er tijdens onze wandeling naar Arcades of Manda Hill nog niet door overvallen. Na zo’n bui kunnen we een tijdje de deur niet uit om dat het weglopende water zich voor onze deur verzamelt. Het verdwijnt wel weer snel

  We hebben ook onze eetgewoonten aangepast. We zijn er nog niet toegekomen om Nshima te eten. Voor de docenten wordt ’s middags nshima gekookt dus we hebben nog volop de kans. Wel zijn we inlandse groenten gaan gebruiken impwa , bondwe en grote harde avocado’s. Men vindt het altijd leuk om uit te leggen wat je er van kan maken. Ook hebben we gezien dat er veel meer als groente te gebruiken is dan we tot nu toe wisten, bijvoorbeeld het blad van de aardappel plant of pompoenbladeren .

  Het blijft apart om met ‘boss’ aangesproken te worden. Aanvankelijk riep dat onaangename koloniale associaties op. Dat is wel over omdat men er altijd erg welwillend bij kijkt. Dat we altijd bekeken worden met onze witte hoofden went ook.

  Waar we nog steeds van opkijken is de enorme plaats die religie inneemt in het dagelijks leven van de mensen. Op onze vorige werkplekken hebben we nooit discussies mee gemaakt over welke christenen wel of niet in de hemel zullen komen.

  Als mensen zingen zijn het meestal gospels en de enige zender die op onze radio helder te ontvangen is zendt gospels uit met reclame slogans om toch vooral de bijbel te lezen: a chapter a day keeps the devil away’.

  We hebben hier een paar keer een kerkdienst meegemaakt en we vonden dat heel indrukwekkend, zo betrokken en blij als iedereen mee deed.

  De vriendelijkheid van de mensen hier verrast ons nog steeds, we genieten er van en we hopen dat dit niet went.

  We beginnen te wennen aan het andere tempo van werken, aan de rekbaarheid van afgesproken tijdstippen, aan het feit dat men zich niet opwindt over het uitvallen van internet of het kapotgaan van een printer. In Nederland gaf een kapot kopieer apparaat of een internet storing veel meer problemen.

  Dat we geen auto, TV en andere luxe spullen hebben is geen probleem. Wel missen we de krant en uiteraard het thuisfront. Wat dat laatste betreft is skype een geweldige uitvinding.

  We zijn hier nu ruim vijf weken en we realiseren ons dat we nog lang niet echt gewend zijn en dat het ons af en toe behoorlijk zal tegenvallen, maar tot nu toe is de eerste kennismaking met Zambia goed bevallen.  Ans en Thomas Bierlaagh 6-2-2010  Huishoudelijke mededelingen

  - Wil je komende maand ook iets toevoegen aan de nieuwsbrief? Stuur dan een mail naar nederlandersinzambia@gmail.com vóór 26 Maart.

  - Je adres is toegevoegd aan dit mail bestand. Wil je geen mail meer ontvangen over Nederlandse activiteiten in Lusaka, stuur dan een leeg mailtje met "afmelden Nederlanse maillijst" in het onderwerp.
 
About| Privacy | TOS | Contact | Join NLBorrels 

Copyright 1999-2013 / NLBorrels.com / All Rights reserved. / Powered by Mosso, Vanilla, Lussumo, RSS2 & ATOM