MAY 5, 2018: FORUMS WILL SHUT DOWN SHORTLY- NO NEW MEMBERS ACCEPTED
Not signed in (Sign In or Register for the Forums)
 • Quick Jump

  •       

 
Welcome Guest!
Want to take part in these discussions? If you have an account, sign in now.
If you don't have an account, apply for one now.
 1.  
  NLBorrelKoning
   
  Gepubliceerd : 27 november 2009 - 3:13 pm | door Johan Huizinga ( http://www.rnw.nl/nl/users/johan-huizinga )

  Dubai kan zijn schulden niet meer aflossen. Iedereen zag het aankomen, toch slaat het in als een bom. Ook bij de vele Nederlandse bedrijven die goed verdienden aan dit sprookje.

  Het droomverhaal van Dubai is uit. De olifant die het hardhandig uitblies, heet Abu Dhabi. De olierijke buurstaat was Dubai tot dusver telkens financieel bijgesprongen, maar trapt nu even op de rem. Toch kan en mag Dubai niet echt omvallen, is de verwachting van velen.

  Amper olie-inkomsten
  Alle ingewijden reageren geschokt en verbaasd. Iedereen wist dat de vele megalomane projecten van palmeilanden in zee tot overdekte skibanen en wolkenkrabbers van ruim 800 meter hoog het ministaatje boven het hoofd waren gegroeid. Het dreef immers allemaal op geleend geld, want het emiraat heeft zelf amper meer olie-inkomsten.

  De meeste projecten waren als gevolg van de crisis in het vastgoed al maanden geleden stilgelegd. Maar de plotselinge mededeling van de staatsprojektontwikkelaar Nakheel dat het de afbetaling van zijn schulden ($ 4 miljard) voor een half jaar opschort, kwam toch als een schok. Nakheel is een dochter van Dubai World, dat in totaal $ 59 miljard aan schulden heeft uitstaan.

  "Ze hebben denk ik, heel lang de schijn hoog willen houden dat ze door de andere emiraten wel geholpen zouden worden", reageert Bert Groothuizen, de woordvoerder van de Rotterdamse baggeraar Van Oord.

  Activiteiten gestaakt
  Van Oord was onder meer betrokken bij de aanleg van de reusachtige palmeilanden voor de kust. Toen de economische crisis eind vorig jaar toesloeg in Dubai, heeft Van Oord veel van zijn mensen en materieel al teruggehaald of overgeplaatst naar elders in het Midden-Oosten. Medio dit jaar werden vervolgens alle activiteiten definitief gestaakt.

  Het contract voor het palmeiland Deira had een waarde van 2,5 miljard euro. Uiteindelijk staat de Nederlandse overheid garant voor de kredietverzekering. Over de vorderingen die Van Oord nog heeft uitstaan in Dubai, doet het bedrijf zoals gebruikelijk geen mededelingen.

  De Nederlandse staat heeft voor honderden miljoenen euro's kredietgaranties afgegeven voor deals van Nederlandse bedrijven met het golfstaatje. Volgens het ministerie van Financiën is voor driekwart van het gegarandeerde bedrag al een betalingsregeling getroffen.

  Meer invloed
  Ook Marco de Baat van AA Properties, dat als onroerend-goedmakelaar optreedt voor Nakheel in de Benelux, is verrast. Hij vermoedt dat Abu Dhabi uiteindelijk wel weer financieel zal bijspringen, maar in ruil belangen eist in de vastgoedmaatschappij of bijvoorbeeld in de luchtvaartmaatschappij Emirates. En boze tongen beweren dat Abu Dhabi via de geldkraan ook wil afdwingen dat Dubai een minder liberale en op het Westen gerichte koers gaat varen.

  Jan Demmink van de Nederlandse Vereniging Dubai en al 28 jaar actief in het land, gelooft niet dat Abu Dhabi het buurland zal laten omvallen. "Dubai kan niet falen. Ze zullen meer invloed eisen, maar er komt wel een face saving oplossing voor sjeik Mohammed."

  Maasvlakte
  Marco de Baat bestrijdt overigens dat de crisis in het vastgoed de grote boosdoener is. Er is ook heel veel geld gestoken in infrastructuur zonder onmiddellijk rendement. Bovendien heeft Dubai heel veel belangen in andere activiteiten wereldwijd, zoals luchtvaart, havens en containerterminals, die nu ook allemaal te lijden hebben van de crisis. Zo is de staatsonderneming Dubai World betrokken bij de bouw van de eerste containerterminal op de Tweede Maasvlakte.

  Vertrouwen
  Volgens woordvoerder Sjaak Poppe vertrouwt het Rotterdams Havenbedrijf er vooralsnog op dat Dubai zijn afspraken na zal komen. Maar net als het ministerie van Financiën in zijn hoedanigheid van kredietverzeraar, baggeraar Van Oord en de talloze andere Nederlandse bedrijven die actief zijn of waren in Dubai, hopen ze ongetwijfeld allemaal maar één ding: laat Abu Dhabi gauw de geldkraan openzetten. Want als Dubai met een staatsschuld van € 53 miljard omvalt, hebben we echt een probleem.

  Via http://www.rnw.nl/nl/nederlands/article/crisis-dubai-treft-ook-...
 
About| Privacy | TOS | Contact | Join NLBorrels 

Copyright 1999-2013 / NLBorrels.com / All Rights reserved. / Powered by Mosso, Vanilla, Lussumo, RSS2 & ATOM